Noaptea cercetătorilor, ediția a III-a din Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău
Noaptea cercetătorilor este un eveniment național fiind la ediția a III-a, organizat de Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău în colaborare cu SC Motorstar SRL Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea” Bacău, SCC Services România SRL, Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” Bacău și Asociația Mutatis Mutandis Bacău cu sprijinul Asociației Liga Studențească din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
La acest eveniment au participat elevi și liceeni având posibilitatea de a cunoaște tainele științelor naturii, din spatele orelor de la școală, pentru a-și descoperi pasiunea și pentru a-și îndrepta atenția către un domeniu, încă de la vârste fragede.
Evenimentul a debutat cu invitatul special, Ionuț Ștefănescu, alpinist, profesor de educație fizică și antrenor la clubul de arte marțiale din Piatra Neamț care a deslușit relația dintre eșec și succes. Deși a escaladat din Caucaz, Rusia, până în Africa, Tanzania, America de Sud a ales să vorbească despre un eșec, expediția din Alpi, pe vârful Matterhon (4.478m) când a renunțat la doar 200 de m distanță de succes, din anul 2012. Alpinismul înseamnă multă pregătire, iar succesul a sosit, în toamna anului 2014. Primul român care a ajuns pe vârful Baruntse, 7.162 m din Himalaya. Expediție de o lună, care a început cu 7 membri români, dar pe vârf a ajuns doar Ionuț Ștefănescu, care afirmă că ,,E bine să ai obiective tot mai înalte, iar sus pe vârf nu simți oboseala ci doar extazul, însă coborârea este mult mai dificilă”.
Cercetarea științifică din spatele expozițiilor le-a fost prezentată, viitorilor cercetători, de Gabriela Gurău, biolog și directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea” Bacău. Patrimoniul muzeal este constituit din peste 200.000 de piese, 2.040 de piese alcătuite din animale vii și colecția de carte științifică de 20.000 volume. Satisfacția cea mai mare, după toate cercetările făcute, este atunci când cei care intră în muzeu chiar înțeleg ceea ce văd.
Stupu Andrei Gabriel elev de clasa a XI-a, al Colegiului Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău afirmă că ,,Îmi doresc să cercetez genetica la Universitatea din Oxford, motivația principală fiind pasiunea de biologie, de la o vârstă fragedă și oportunitatea de a mă dezvolta continuu, ajutând la progresul omenirii, iar peste 10 ani mă văd la Institutul de Cercetare din California.”
La întrebarea câtă cercetare științifică se află într-un motor, le-a oferit răspunsuri Emilian Crăciun, inginer și director la SC Motorstar SRL, Bacău. Foarte puțini tineri mai sunt interesați de inginerie, care este baza tuturor lucrurilor. Domeniul aviației a căpătat un boom de dezvoltare, comenzile pentru piese fiind chiar și pentru următorii 25-30 de ani, așadar tinerii ar trebui îndreptați către acest domeniu. SC Motorstar SRL a angajat 6 studenți ai Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, iar alți 4 fac practică acolo, urmând a fi angajați după absolvire.
Despre Private CloudComputing, Valentin Măzăreanu, Training Programme Manager la SCC Services România SRL a făcut o demonstrație, a explicat ce înseamnă o rețea și cum se lucrează într-o firmă de IT, iar din tainele chimiei experimentale Mirela Suceveanu și Oana Patriciu le-au arătat micilor curioși diferite experimente colorate.
Un moment artistic a inaugurat Parcul din Campusul Mărășești. De data aceasta elevii Colegiului de Artă ,,George Apostu” Bacău, au fost cei care au făcut o demonstrație, cântând muzica clasică, dar și folclor și încântând profesorii care i-au ascultat și aplaudat. Momentul artistic a fost încheiat de Dumitru Socican, student al Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău.
Articol realizat de Gabriela Paic- Radio UNSR Bacău
www.facebook.com/ligastudenteascabacau