Vino să donezi sânge! Transformă picatura în infinit!

Liga Studențească din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău împreună cu Departamentul de Tineret al Conferinței Moldova a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău și Centrul de Transfuzii Bacău, va demara campania de promovare a donării de sânge Picătura de viață în perioada 20 – 21 martie în orașul Bacău.

Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă, deocamdată, numai 2% dintre români donează. Pentru a demonstra ca se poate și altfel, tinerii participanți, reuniți sub deviza „Transformă picătura în infinit!” îi vor motiva pe băcăuani să se implice activ în această campanie – să doneze regulat sânge – prin exemplu personal donând sânge la Centrul de Transfuzii din oraș situat în str. Mărășești nr. 22.

Estimările citate de organizatorii campaniei de donare spun că necesarul anual, în România, este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 65% din cererea de sânge a putut fi acoperită.

Potrivit Centrului de Transfuzii Bacău, timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

O persoană care dorește să doneze trebuie să fie adult (18-60 ani) sănătos, să lase minim două luni între donările de sânge, să nu depășească 5 donări anuale (bărbați) sau 4 donări pe an (femei). Donarea de sânge total durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.

Credem că doar în parteneriat cu reprezentații mass-media eforturile pentru promovarea unui stil de viață sănătos şi motivarea oamenilor în activități civice, precum donarea de sânge, care să ridice calitatea vieţii fiecăruia dintre noi, vor putea avea sorți de izbăndă. Tocmai de aceea adresăm o invitație directă unui număr cât mai mare de reprezentați ai presei, pentru a se alătura campaniei „Picătura de viață” și astfel tot mai mulți cetățeni să doneze sânge și să „transforme picătura în infinit”. Suntem conștienți că buna reflectare a  acestui eveniment în presă, va favoriza dorința noastră de a fi martorii unei Românii înseninate, în care viaţa să aibă calitate, valoare şi împlinire, iar spiritul civic să se regăsească în fiecare dintre noi.

Lansarea proiectului va avea loc luni, 20 martie în Aula Universității Vasile Alecsandri din Bacău, Corp D, etaj 1.

Pe 21 martie toți doritorii sunt așteptați la Centrul de Transfuzii Bacău pentru donarea propriu-zisă.

Pentru mai multe informații apelați cu încredere:

Viorel Șestun – 0757015595/sestun_v@yahoo.com

Mihai-Viorel Munteanu – 0747162698/ mihaimuntenu93@gmail.com

unnamed

Loading