Ziua Internațională a Studenților

2019: Ziua Internațională a Studenților (International Day of Students) este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

17 noiembrie este Ziua Internațională a Studenților, o observare internațională a activismului studențesc. Data comemorează aniversarea atacului nazist din 1939 al Universității din Praga după demonstrații împotriva uciderii lui Jan Opletal și a ocupației Cehoslovaciei și execuția a nouă lideri studenți, peste 1200 de studenți trimisi la lagărele de concentrare și închiderea tuturor Universități și colegii din Cehia.

Ziua a fost marcată pentru prima dată în 1941 la Londra de către Consiliul Studențesc Internațional (care avea mulți membri ai refugiaților) în acord cu aliații, iar tradiția a fost menținută de succesorul Uniunii Internaționale a Studenților, care a presat cu Sindicatele Naționale a studenților din Europa și a altor grupuri, pentru ca ziua să fie o observație oficială a Națiunilor Unite.

O zi dedicată studenților de ieri, de azi, de mâine…

Astăzi, 17 noiembrie este ziua ta, Studentule! Este ziua noastră, a tuturor studenților din lume și nu, nu e o zi obișnuită. Această zi are o semnificație majoră. E ziua în care lumea a realizat faptul că vocea studenților e importantă pentru societate, că e o necesitate ce voit sau nevoit va fi exprimată. Această zi reprezintă un câștig al comunității studențești, e o zi internațională închinată nouă.

Istoria e dovada clară a faptului că studenții au avut dintotdeauna un cuvânt de spus. E important că aceștia conștientizează obligația pe care o au și anume aceea de a transmite mai departe ceea ce generațiile trecute le-au lăsat.

17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939 ocupanții naziști din Cehoslovacia( fost protectorat al Boemiei și Moraviei), în Praga, au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, Jan Opletal’s a murit. Tot atunci, 9 studenți și-au pierdut viața, iar alți peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemorează. Astfel 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul „Revoluției de catifea” din Cehoslovacia.După cum se vede, istoria subliniază necesitatea exprimării opiniei studenților. Opiniile acestora trebuie auzite. Ele nu pot aduce decât un progres în societate.

Liga Studențească dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate.

 Liga Studențească le urează studenților implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor!

Liga Studențească subliniază încă odată importanța ta ca student în societate! Fii conștient de puterea pe care o ai și de faptul că alții depind de tine. Ești important!

Liga Studențească urează tuturor celor care au luptat și luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăți și au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mișcării studențești, celor care cred în drepturile studenților și reacționează cu vehemență când studenții sunt nedreptățiți, le spunem un adevărat “mulțumesc” că ne-ați făcut și ne faceți mândri că suntem studenți în ziua de azi! Nu în ultimul rând, tuturor celor care sunt studenți și se comportă că adevărați studenți, le dorim mult curaj, implicare și dedicare! Să nu uităm că REPREZENTĂM VIITORUL!”

Loading